Pertvarkomame apleistame kariniame miestelyje Ukmergėje – modernus lietaus vandens valdymo sprendimas

Šiuo metu rekonstruojamas 20 hektarų ploto buvęs karinis miestelis Ukmergėje netrukus atgims kaip gyvenamoji, verslo vystymo bei aktyvaus ir ramaus poilsio erdvė. Antrajame projekto etape įdiegta moderni požeminė infrastruktūra padėsianti palaikyti tvarią ir ilgalaikę vietovės plėtrą. Sumontavus Pipelife lietaus vandens sulaikymo sistemą buvo išplėsti paviršinių nuotekų tinklo pajėgumai, o būsimas bendruomenės centras apsaugotas nuo galimų potvynių. 

An aerial view of the installation site in the Ukmerge center | Pipelife © UAB Doresta

Antrasis buvusio karinio miestelio gyvenimas

Dėl savo strateginės padėties Ukmergės rajonas kariniais tikslais buvo naudojamas nuo XIX amžiaus pradžios. Keletą paskutinių dešimtmečių buvusi kariuomenės teritorija, kaip didelis ir nepatrauklus randas, klestinčiame mieste stovėjo apleista.

Šiuo metu, bendromis Europos Sąjungos, Lietuvos Respublikos ir Ukmergės rajono savivaldybės lėšomis, apleista teritorija pertvarkoma į modernų poilsio ir verslo centrą. Buvusio karinio miestelio širdyje po atviru dangumi bus įrengtas miniatiūrų parkas - sumažintas Lietuvos modelis. Parkas drieksis 1,65 ha teritorijoje, jame bus pastatytos kiekvienos savivaldybės simbolių sumažintos kopijos. Šio parko teritorijoje taip pat bus įrengta sporto zona, vaikų žaidimų aikštelės, verslo centras ir modernus gyvenamasis rajonas. 

paviršinių nuotekų tinklų pajėgumus didinantis sprendimas

Buvusio karinio miestelio teritorijoje požeminė infrastruktūra buvo labai ribotų pajėgumų ir pasenusi, todėl lietaus vandens ir buitinių nuotekų bei vandentiekio tinklai suprojektuoti ir įrengti iš naujo.  

Vienas iš didžiausių projekto iššūkių - esant stiprioms liūtims neleisti riboto pajėgumo lietaus nuotekų tinklams persipildyti. Tuo tikslu iš Pipelife Stormbox E modulių buvo įrengta požeminė lietaus vandens sulaikymo sistema.

Lietaus vandens talpos matmenys – 19,8 x 8,4 x 1,8 metro, o grynasis tūris – beveik 300 kubinių metrų. Talpos įrengimui panaudota beveik 1400 Stormbox E modulių su priedais ir PE apžiūros ir prijungimo kameromis. 

karinio miestelio Ukmergėje rekonstrukcija

lietaus vandens valdymo sistemos iš perdirbtų žaliavų

Pipelife Stormbox E sistemos dažniausiai naudojamos lietaus vandens sulaikymui, saugojimui ir infiltravimui žaliose zonose, automobilių stovėjimo aikštelėse ir daugelyje kelių drenažo projektų. Be to, Stormbox E moduliai gaminami tik iš aukščiausios kokybės perdirbtų žaliavų ir atitinka tuos pačius tarptautinius kokybės standartus, kaip ir panašios sistemos iš pirminių žaliavų, pavyzdžiui, Stormbox ar Stormbox II.

Pipelife Stormbox E modulius pristatė 2021 metais ir iš karto sulaukė didžiulio susidomėjimo - visoje Europoje sistema plačiai naudojama dideliuose pramoniniuose, gyvenamuosiuose ir komerciniuose projektuose. Tvari ir ekonomiška lietaus vandens valdymo sistema iš Stormbox E modulių tinkama įrengti vietovėse, kur nėra intensyvaus transporto eismo.

Lietaus vandens surinkimo sistemos iš Stormbox E įrengimas
Lietaus vandens surinkimo ir saugojimo sistema buvusiame kariniame miestelyje Ukmergėj

Nuo apleistos teritorijos iki klestinčios bendruomenės erdvės

Ukmergės karinio miestelio pertvarkymas pradėtas 2021 metais, o požeminę lietaus vandens sulaikymo sistemą UAB „Doresta“ sumontavo 2023 m. sausį.

Naujasis parkas Ukmergėje bus pradėtas eksploatuoti jau šių metų pabaigoje, ilgą laiką neprižiūrėtą karinį miestelį paversdamas gyvybinga, tvaria miesto bendruomenei ir svečiams skirta erdve.

Parašykite mums

Atsakysime kaip įmanoma greičiau

mes jums greit atrašysime
Rašyti žinutę

Katalogai ir sertifikatai

Atsisiuntimai
Naršyti visus atsisiuntimus

Kur įsigyti

Parašykite mums

atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau!

El. laiškas
atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau