Naujajame Pipelife logistikos centre Austrijoje įrengta moderniausia Europoje lietaus vandens valdymo sistema

Kintant klimatui Europoje dažnėja karščio ir sausros bangos, jas keičia smarkūs lietūs bei potvyniai. Vis dažnesnės situacijos, kuomet egzistuojančių lietaus nuotekų sistemos nebesusitvarko su staigiais ir gausiais kritulių kiekiais. Naujajame Pipelife logistikos ir prekybos centre Austrijoje, Leondinge, įdiegta pavyzdinė moderni skaitmenizuota lietaus vandens surinkimo, infiltravimo ir pakartotinio naudojimo sistema. Šį novatorišką sprendimą sukūrėme siekdami patenkinti didelių komercinių ir pramoninių erdvių poreikius ir ne tik apsaugoti nuo potvynių, bet ir pasiūlyti holistinį bei tvarų požiūrį į daugybę su vandeniu susijusių problemų miestų teritorijose. 

New logistics and warehouse area in Leonding

Per geras išleisti: įprastų lietaus vandens valdymo praktikų trūkumai

Pagrindinis lietaus vandens valdymo miestuose tikslas – užkirsti kelią vandens daromai žalai. Visgi, tradicinės drenažo sistemos, kurių pagalba vandens perteklius tiesiog nuvedamas į kitą vietą, turi ne vieną minusą ir net gali būti pavojingos.

Riboto pajėgumo tradicinės drenažo sistemos intensyvių liūčių metu nesusitvarko su vandens kiekiu, o tai sukelia potvynius. Be to, įprastos drenažo sistemos nepapildo požeminio vandens atsargų. Daugelyje Europos regionų vandens lygis beveik kasmet mažėja, o nuolatinis kišimasis į natūralų vandens ciklą dar labiau mažina mūsų vandens atsargas.

Elgdamiesi su lietaus vandeniu kaip su atliekomis, prarandame galimybę jį pakartotinai panaudoti, taupyti išteklius ir mažinti sąskaitas. 

 

Logistics Center with green roofs and parking lots
Digitalized system for rainwater harvesting, infiltration and reuse

EKOLOGINĖ KRYPTIS: LIETAUS VANDENS INFILTRACIJOS IR PAKARTOTINIO 

PANAUDOJIMO SVARBA

Lietaus sukeliamos problemos ypač dažnos didelėse, tankiai užstatytose ir nelaidžiais paviršiais padengtose pramoninėse ir komercinėse zonose. 

Modernių lietaus vandens valdymo sistemų pagalba lietaus vandenį galima suvaldyti: surinkti ir palaipsniui infiltruoti į gruntą ar panaudoti pakartotinai. Šios sistemos yra efektyvesnės, ekonomiškesnės ir ekologiškesnės nei įprastos drenažo sistemos. 

Naujajame Pipelife logistikos centre Austrijoje įrengėme inovatyvią lietaus vandens valdymo sistemą skirtą būtent komerciniams ir pramoniniams sklypams. Skaitmeninė sistemos valdymo ir stebėjimo įranga reguliuoja daugelį lietaus vandens valdymo aspektų, taip pat leidžia optimaliai išnaudoti naujojo Pipelife centro teritoriją ir yra tvari. 

„Praėjusios vasaros sausros dar kartą įrodė, kokie pažeidžiami yra vandens ištekliai. Mūsų sistema vartotojui siūlo patogų, skaitmeninį sprendimą, sumažina nuotekų tinklų apkrovą ir leidžia taupyti vandenį“,- sako Doris Strohmaier, Pipelife vamzdynų sprendimų ir taikymo CSO.

Pipelife logistikos centre Austrijoje įrengtos lietaus vandens valdymo sistemos schema

Efektyvumas ir erdvės taupymas: lietaus vandens valdymo priemonės komerciniuose sklypuose

Beveik 8 500 m2 ploto sklype Leondinge įrengtos dvi požeminės talpos, kuriose išvalytas sukauptas lietaus vanduo infiltruojamas į gruntą arba yra panaudojamas. Pirmame rezervuare laikinai kaupiamas vanduo prieš išvalymą – taip užtikrinama, kad stiprių liūčių metu teritorija nepatvins. Išvalytas vanduo patekęs į antrąjį rezervuarą palengva infiltruojamas į gruntą.

Abu rezervuarai pagaminti iš Pipelife Stormbox modulių. Talpos iš Stormbox modulių ypač tinkamos komercinės paskirties sklypams, nes jos surenkamos iš atskirų elementų, yra didelio tūrio ir išskirtinai atsparios, todėl atlaiko intensyvaus eismo keliamas apkrovas. Nekilnojamojo turto vystytojai gali išnaudoti praktiškai visą sklypo teritoriją, o įdiegta sistema yra nematoma bei neriboja verslo veiklos.

Logistics Center with green roofs and parking lots
Digitalized system for rainwater harvesting, infiltration and reuse

Žalios automobilių stovėjimo aikštelės ir stogai

Leonding mieste įrengta lietaus vandens valdymo sistema yra visapusiška – ją projektuojant pagalvota ne tik apie vandens išsaugojimą ir cirkuliaciją, bet ir visuomenėje vis didesnį susidomėjimą turinčias žaliąsias erdves bei miestų teritorijose skatinamą biologinę įvairovę.

Pavyzdžiui, naujojo Pipelife logistikos centro stovėjimo aikštelėse panaudotos laidžios, žemės ir smėlio mišiniu užpildytos bei augalija apsodintos grindinio trinkelės. Šio tipo danga imituoja natūralius gamtos procesus: palengvėja infiltraciją į gruntą, sumažėja išleidžiamo lietaus vandens kiekis, o pačios trinkelės yra patvarios ir ilgaamžės.

Be to, labai didelio ploto sandėlio pastato stogas apsodintas augalais, todėl lietaus vandens nutekėjimas sumažėja net nepasiekus surinkimo sistemos. Apželdintas stogas ne tik pritraukia vietinę florą ir fauną, bet ir natūraliai vėsina pastato vidų ir jo aplinką karštuoju metu.

Permeable paving blocks, filled with a soil-sand mixture and planted with vegetation for parking lots
Permeable paving blocks, filled with a soil-sand mixture and planted with vegetation for parking lots

Aukščiausio lygmens lietaus vandens valdymo sprendimai komercinėms teritorijoms

Naujasis Pipelife logistikos centras veiklą pradėjo 2023-iųjų metų pavasarį, o oficialiai duris atidarė tų pačių metų rugsėjį. Atidarymo metu visuomenei ir buvo pristatytas šis skaitmeninis lietaus vandens valdymo sprendimas atvėręs kelią tolimesniems tyrinėjimams bei naujovių plėtrai.

Epochoje, kai vanduo daugelyje šalių tampa tiek brangia preke, tiek potencialia grėsme, novatoriškas Pipelife požiūris nustatė naują standartą išteklių tausojimui bei tvariai ir klimato kaitai atspariai plėtrai, kuomet pirmenybė teikiama vandens išsaugojimui, cirkuliacijai ir ekologiškai statybai.

Mums pavyko sukurti visapusį lietaus vandens valdymo sprendimą, leidžiantį optimaliai išnaudoti teritorijų plotą, padėsiantį augti ekonomikoms ir gyventojų skaičiui. Mūsų sprendimas padidina žaliųjų erdvių plotus, biologinę įvairovę ir atsparumą klimato kaitai, tuo pačiu mažina vandens suvartojimą ir energijos sąnaudas. Planuojame šį sprendimą įdiegti visose Europos rinkose“,- apibendrina Strohmaier. 

Parašykite mums

Atsakysime kaip įmanoma greičiau

mes jums greit atrašysime
Rašyti žinutę

Katalogai ir sertifikatai

Atsisiuntimai
Naršyti visus atsisiuntimus

Kur įsigyti

Parašykite mums

atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau!

El. laiškas
atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau