Greičiau, švariau ir pažangiau: betranšėjos technologijos

Plečiantis miestų teritorijoms ir didėjant populiacijai, esami inžineriniai tinklai dažnai nebepatenkinta augančių poreikių. Vamzdynus tenka atnaujinti: plėsti tinklą ir (arba) keisti senas linijas. Ypač tankiai apgyvendintose vietovėse tai reiškia, kad darbus reikia atlikti labai ribotoje erdvėje. 

Nuolat didėjantis vandens tiekimo, telekomunikacijų, nuotekų ir kitų linijų skaičius, pastatų konstrukcijos ar vandens telkiniai apsunkina ir išbrangina inžinerinių tinklų įrengimą atviru būdu, o kartais jį daro visai neįmanomu. Betranšėjos technologijos yra puiki alternatyva atviram vamzdynų montavimui. Toks lauko inžinerinių sistemų įrengimo būdas mažiau trikdo transporto eismą, sumažina esamų tinklų pažeidimo riziką ir su tuo susijusius kaštus. 

Šiame straipsnyje aprašome tris pagrindinius ir dažniausiai Europoje naudojamus Pipelife PE100-RC (polietileninių) vandentiekio, nuotekų, dujų ir kabelių apsaugos sistemų uždaro montavimo būdus. 

Visualization of Pipe Bursting | Pipelife

Vamzdynų renovacija priverstinio įtraukimo technologija

Jei esama vamzdynų sistema neatlaiko apkrovų, yra per mažo skersmens ar tieisog pasenusi ir kyla jos gedimo pavojus, paprasčiausia ją renovuoti į senąją liniją kišant naują PE100-RC vamzdį. Naujų vamzdynų montavimo darbams pradėti reikalingos dvi prieduobės renovuojamos atkarpos galuose - specialios gervės pagalba per vieną galą vamzdis įtraukiamas, per kitą - ištraukiamas. 

kaip veikia priverstinio įtraukimo būdas?

Naudojant priverstinio įtraukimo technologiją renovuojamos vamzdynų atkarpos ilgis gali siekti iki poros šimtų metrų. Vienoje renovuojamos atkarpos pusėje paruošiamas PE100-RC (RC: resistant to crack - atsparumas įtrūkimams) vamzdis. Kitame atkarpos gale - traukimo gervė, kurios lynas sujungtas su vamzdyno laužymo/pjovimo ir plėtimo įrenginiu. Laužymo įrenginys, traukiamas senojo vamzdyno vidumi, smūgiais jį skaldo, o nuolaužos nustumiamos į šalis. Iš paskos traukiamas PE100-RC vamzdis užima senojo vamzdžio vietą. 

Visualization of Horizontal Directional Drilling | Pipelife

Vamzdžių tiesimas po upėmis, keliais ir geležinkeliais horizontaliu valdomu gręžimu

Kartais inžineriniai tinklai įrengiami po keliais, upėmis ar geležinkeliais. Taip pat neretai pasitaiko, kad vietoje, kur montuojami vamzdynai yra požeminių statinių, kuriuos sunku, brangu, o gal net ir neįmanoma apeiti. Būna, kad dėl grunto savybių ar statybų aikštelės vietos negalima saugiai naudoti laužymo ir plėtimo betranšėjos technologijos. Tokiais atvejais naują slėginį vamzdį galima įrengti naudojant kryptinį valdomą gręžimo metodą. 

Kaip veikia horizontalus valdomo gręžimo metodas?

Montuojant vamzdžius šiuo uždaru būdu, pirmiausia išgręžiamas numatytos trajektorijos bandomasis gręžinys. Operatorius nuo žemės paviršiaus zondo pagalba saugiai reguliuoja gręžimo kryptį ir gylį, taip apeidamas požemines konstrukcijas. Išgręžus bandomąjį gręžinį prie gręžimo mašinos pritvirtinamas grunto plėstuvas ir PE100-RC vamzdis - bandomojo gręžinio skersmuo didinamas, tuo pačiu, traukiamas ir vamzdis. 

"Paskutinį kryptinio gręžimo žingsnį geriausia atlikti vienu metu, kol nesustingo gręžimo metu naudojamas gruntą tvirtinantis skystis. PE100-RC vamzdžiai yra virinami. Kryptinio gręžimo metodu galima montuoti kelių šimtų metrų ilgio vamzdžius. Skamba įspūdingai, tačiau šiam įrengimo būdui tai įprasta", - sako Werner Sens, Pipelife Austrija vandentiekio ir dujotiekio produktų grupės vadovas. 

Visualization of Sliplining | Pipelife

Laisvas įtraukimas: paprasčiausia betranšėja technologija

Viena seniausių ir paprasčiausių betranšėjų technologijų vamzdynų renovacijai - laisvas įtraukimas. Vykdant vamzdynų atnaujinimą šiuo būdu, mažesnio skersmens naujasis PE100-RC vamzdis yra įtraukiamas į senąjį. 

"Laisvas įtraukimas yra greitas ir itin ekonomiškas vamzdynų renovacijos būdas. Pavyzdžiui, daugiau nei 1 km vandentiekio trasos Paternion mieste  Austrijoje visiškai atnaujinta vos per keletą dienų. Nepaisant to, kad linijoje buvo daug posūkių, prireikė iškasti tik devynias prieduobes. Be to, intensyvaus eismo kelias darbų metu beveik nebuvo blokuojamas", - komentuoja Werner Sens. 

Kuo betranšėju būdu montuojami vamzdžiai skiriasi nuo įprastų? 

Betranšėjų technologijų privalumai renovuojant ar įrengiant naujus vamzdynus yra akivaizdūs. Tačiau jie reikalauja patirties, žinių, specialios įrangos ir, be abejo, išskirtinės kokybės ir tvirtumo vamzdžių. 

Prieš dešimtmetį, suprasdama alternatyvių įrengimo būdų svarbą, Pipelife sukūrė vamzdžius, kurie, nepaisant sudėtingų montavimo sąlygų, tarnaus 100 metų. PE100-RC vamzdžiai gaminami iš naujosios kartos ypač tvirto polietileno ir yra išskirtinai atsparūs taškinėms apkrovoms ir įtrūkimams. Be to, savo asortimente Pipelife turi ir Aqualine RC Robust vamzdžius, gaminamus iš tos pačios PE100-RC žaliavos, su papildomu apsauginiu sluoksniu.  

Tvarūs vamzdžiai tvarioms technologijoms: ilgas tarnavimo laikas ir mažas poveikis aplinkai

"Esame tvari kompanija siūlanti tvarius sprendimus, - sako Harald Schwarzmayr, Pipelife CEO, - sakydamas "tvari" galvoje turiu ne vien aplinkosaugą. Taip, produktai apie kuriuos dabar kalbame yra 100% perdirbami ir taip, gamyboje, ten kur nenukenčia produktų kokybė, naudojame perdirbtas žaliavas. Tačiau noriu pabrėžti, kad mūsų klientai įsigyja ilgai tarnausiančius vamzdynų sprendimus. 

Mūsų siekis - kad Pipelife produktai būtų kuo ilgiau eksploatuojami bei, pradedant gamyba, transportavimu ir baigiant montavimu, darytų kuo mažesnę įtaką aplinkai. Didžiuojamės, kad mūsų gaminami vamzdynai dirba nepastebimai. Idealiu atveju jie nepastebimai ir montuojami",- priduria Schwarzmayr. 

 

Parašykite mums

Atsakysime kaip įmanoma greičiau

mes jums greit atrašysime
Rašyti žinutę

Katalogai ir sertifikatai

Atsisiuntimai
Naršyti visus atsisiuntimus

Kur įsigyti

Parašykite mums

atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau!

El. laiškas
atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau