Inovatyvios technologijos atveria naujas galimybes stebėti vandentiekio tinklus

Vandens nutekėjimas - gerai pažįstamas galvos skausmas vandentvarkos įmonių darbuotojams. Šiuolaikinėmis technologijomis galima anksti ir tiksliai aptikti įtrūkimus vamzdžiuose, tačiau atokesnėse vietovėse, kur elektros energijos tiekimas ribotas, nustatyti vandentiekio linijos problemas vis dar sudėtinga. Glaudžiai bendradarbiaudama su Europos geriamo vandens tiekimo įmonėmis, Pipelife sukūrė  baterijomis maitinamą ir lengvai skirtingiems poreikiams pritaikomą sprendimą, kurį paprasta įdiegti nepravažiuojamose teritorijose esančiose vandentiekio tinklo atkarpose.  

Water monitoring specialists at work

Iššvaistytas vanduo: sprendžiame senstančios infrastruktūros ir didelių nuotėkių problemas

Beveik ketvirtadalio geriamo vandens Europos Sąjungoje netenkame dėl paskirstymo metu susidarančių nuostolių. Vandens nuostoliai apima praradimus dėl nuotėkių ar kitų infrastruktūros pažeidimų, taip pat įvairaus pobūdžio vagystes ir net skaitiklių netikslumus.

Visgi, pagrindine vandens praradimų priežastimi Europoje yra senstanti vandentiekio infrastruktūra. Senuose vamzdynuose didžiulius vandens nuostolius lemia palaipsniui atsirandantys ir didėjantys įtrūkimai.  

Europos Sąjungos šalyse narėse vandens nuostolių rodikliai labai skiriasi. Valstybės, kurios investavo į vandentiekio infrastruktūros modernizavimą, praranda daug mažiau vandens. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad Bulgarijoje prarandama 60% vandens, tuo tarpu Nyderlanduose – tik 5%.

2021-ųjų sausio mėnesį įsigaliojusi Europos geriamojo vandens direktyva sugriežtino vandens nuostolių kontrolę.  Pagal šią direktyvą, tiekėjai, tiekiantys bent 10 000 m3 vandens per parą arba aptarnaujantys bent 50 000 gyventojų, turės pateikti veiklos efektyvumo bei nuotėkio rodiklius. Taip pat visos ES valstybės narės privalės įvertinti nuotėkio lygį ir, jei nuotėkio lygis viršys tam tikrą nustatytą ribą, jį sumažinti.

Nuotėkių nustatymas - vis dar iššūkis

Bendras Europos geriamojo vandens tinklo ilgis siekia 4,3 milijonų kilometrų, o vandentiekio tinklų modernizavimas – brangus malonumas. Todėl, norint ekonomiškai efektyviai atnaujinti infrastruktūrą, labai svarbu tiksliai nustatyti nuotėkius.

Seniau vandentiekio įmonės nuotėkius aptikdavo tik vandeniui pasiekus paviršių. Tačiau, sparčiai besivystant technologijoms, atsirado ne vienas būdas kaip anksti ir  tiksliai nustatyti anomalijas paskirstymo sistemose – pradedant akustiniu bei slėgio stebėjimo metodais, baigiant pažangiausiomis analizėmis ir mašininiu mokymusi. 

Šiuo metu rinkoje gausu vandentiekio tinklo funkcionalumą ir vandens kokybę stebinčių jutikliais pagrįstų sprendimų. Visgi, neretai pasitaiko, kad dėl vietovės apribojimų ar riboto elektros energijos tiekimo, šių įrenginių tiesiog negalima pakankamai tankiai išdėstyti visame tinkle - atsiranda vietų, kurių vandentiekio įmonės tiesiog negali stebėti. 

Water infrastructure under the ground, family walking by

Jokių aklųjų zonų: sprendimas, padėsiantis vandentiekio įmonėms išvengti galvos skausmo 

Glaudžiai bendradarbiaudama su Nyderlandų vandentiekio įmonėmis Pipelife sukūrė SmartProbe – visiškai modulinį sprendimą su jutikliais sunkiai pasiekiamoms vandens tinklo atkarpoms stebėti.

Net nepravažiuojamose vietose SmartProbe įrenginį tiesiai ant PE, PVC ar ketaus vamzdžių galima sumontuoti per 1,5–3 val. Dėka nuleidimo vožtuvo, montuoti galima nenutraukus vandens tiekimo ir nerizikuojant užterštumu.

SmartProbe įrenginiuose sumontuoti klientų specifiniams poreikiams pritaikyti jutikliai. Savaiminio diegimo jutikliai matuoja slėgį, temperatūrą, pH, laidumą bei drumstumą, todėl vandentiekio įmonės mato pilną sistemos veikimo vaizdą ir gali greitai priimti efektyvius sprendimus. Sumontuotam SmartProbe daug priežiūros nereikia, o aptarnaujamas jis nuo žemės paviršiaus.

Pasak Pipelife Nyderlandai naujosios energetikos produktų grupės vadovo Maurice Meester, vandens tiekimo įmonių pageidavimų sąraše pirmauja slėgio jutikliai:

„Slėgio jutikliai yra nesudėtingi, ypatingos priežiūros jiems nereikia, todėl skaitmenizacijos kelią pradedančios vandentiekių įmonės paprastai pirmiausia diegia būtent juos. Slėgio pokyčių duomenis galima panaudoti nuotėkių aptikimui, turto valdymui ir techninei priežiūrai, taip pat siekiant pagerinti viso tinklo efektyvumą.“

Paprasta skaitmenizacija - lankstesnis turto valdymas

SmartProbe  visiškai suderinamas su trečiųjų šalių duomenų valdymo sistemomis, tačiau taip pat jį galima derinti ir su SmartHub – Pipelife debesų kompiuterijos stebėjimo platforma skirta duomenų analizei ir vizualizacijai. Meester komentuoja, kad pastaroji galimybė ypač patraukli mažesnėms komunalinėms įmonėms, nes jos dažnai tiesiog neturi išteklių kurti savo išsamias duomenų valdymo sistemas:

„Vandens tiekimo įmonės Europoje labai skiriasi prižiūrimų tinklų apimtimi, klientų ir personalo skaičiumi bei finansavimu. SmartHub - visų dydžių komunalinėms įmonėms skirta duomenų valdymo ir vizualizacijos sistema, pritaikyta konkretiems bendrovių poreikiams.“

Naudodami Smarthub, SmartProbe prijungsite ir prie kitų Pipelife išmaniųjų sprendimų – potvynių signalų ar siurblinių; taip įrengsite visapusišką ir nuolat kintantiems pramonės poreikiams pritaikytą sistemą.  

SmartHub allows connecting SmartProbe with other smart solutions
SmartHub allows connecting SmartProbe with other smart solutions

Kuriame didžiausią europoje skaitmeninį dvynį

Daugiau negu 70 vienetų SmartProbe jau įdiegti Nyderlanduose ir Švedijoje, taip pat pradėti įgyvendinti pirmieji projektai Austrijoje ir Serbijoje. Šis Pipelife sprendimas sulaukė didžiulės sėkmės tarp Europos vandens tiekimo įmonių, netrukus eksploatuojamų SmartProbe kiekis sieks keturženklį skaičių.

Olandijos geriamojo vandens tiekimo bendrovė Brabant Water N.V. aptarnauja 2,6 milijono Šiaurės Brabanto provincijos gyventojų ir visada buvo lyderė tarp įmonių, orientuotų į tvarų vandens valdymą ir pažangių sprendimų diegimą. Šiuo metu bendrovė savo 18 000 km vandentiekio tinklui kuria vieną didžiausių Europoje skaitmeninių dvynių.

Esminis tokio masto skaitmeninimo projekto elementas - duomenų taškų tinklo įrengimas visoje vandentiekio sistemoje. Šių metų rugpjūtį bus pradeda diegti daugiau negu 700 vienetų Pipelife SmartProbe įrenginių, rinksiančių duomenis realiu laiku. Iki 2025 – ųjų pabaigos duomenų rinkimo taškai veiks visose 100 paskirstymo tinklo zonų.

Ši inovacija būtina, jei norima sėkmingai didinti geriamojo vandens paskirstymo efektyvumą, greitai aptikti net mažus įtrūkimus ir nuotėkius bei išvengti didelių nuostolių.

Integravus papildomus duomenų rinkimo šaltinius – išmaniuosius vandens skaitiklius ir srautą, slėgį bei temperatūrą matuojančius jutiklius, Brabant Water surinks išsamią informaciją apie savo vandens tiekimo tinklą ir galės sėkmingai optimizuoti procesus ir infrastruktūrą.

„Dėka Pipelife modulinio jutiklių sprendimo netrukus realiu laiku gausime duomenis apie mūsų tinklo būklę ir vandens kokybę. Turėsime pačią naujausią informaciją ir didžiulį kiekį duomenų, kurių pagalba optimizuosime savo procesus“, - sako Rob van Dongen, Brabant Water generalinis direktorius. 

nuo reaktyvaus iki proaktyvaus vandens tiekimo valdymo

Geriamojo vandens tiekimo sistemos problemos kyla ne tik lengvai pasiekiamose ir stebimose vietose, o visapusiškas tinklo stebėjimas realiu laiku vandentiekio įmonėms labai padeda optimizuoti procesus, mažinti kaštus ir gerinti klientų patirtį.

Pašalinus vadinamąsias akląsias zonas ženkliai sumažėja prarandamo vandens kiekis, greitai sprendžiamos vandens kokybės problemos bei garantuojama, kad geriamo vandens infrastruktūra atitinka nuolat griežtėjančius pramonės standartus bei klientų lūkesčius. 

Parašykite mums

Atsakysime kaip įmanoma greičiau

mes jums greit atrašysime
Rašyti žinutę

Katalogai ir sertifikatai

Atsisiuntimai
Naršyti visus atsisiuntimus

Kur įsigyti

Parašykite mums

atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau!

El. laiškas
atsakysime Jums kaip įmanoma greičiau